De zomervakantie komt snel dichterbij. Genieten van de natuur is in de eerste plaats fijn en gezond. Soms echter duiken er planten of beestjes op die je ziek kunnen maken. Zorg en Gezondheid waarschuwt voor teken en geeft tips om een tekenbeet te voorkomen.

Teken, laat je niet beetnemen!

Teken zijn kleine, zwarte beestjes niet veel groter dan een speldenkop. Ze komen voor in parken, weilanden, tuinen en bosrijke gebieden. Tussen maart en oktober loopt u het grootste risico op een tekenbeet. Ongeveer tien procent van de teken is besmet met Borrelia burgdorferi, een bacterie die de ziekte van Lyme kan veroorzaken. In de Kempen zou volgens een grootschalige screening door het Labo Bos & Natuur van de UGent zelfs gemiddeld 15.6% van de teken besmet zijn. Het WIV start vandaag met een registratie van meldingen van tekenbeten.
Als u er snel genoeg bij bent, is de ziekte van Lyme goed te behandelen met een antibioticakuur. Als de ziekte niet op tijd ontdekt wordt, bestaat de kans op meer ernstige verschijnselen waarbij spieren, gewrichten, het zenuwstelsel en het hart kunnen aangetast worden. De meeste symptomen zijn omkeerbaar, maar de gewrichtsklachten kunnen van blijvende aard zijn.
De boodschap is dus: tekenbeten voorkomen en uitkijken voor ziekteverschijnselen.

Hoe kan ik me beschermen?

  • draag gesloten schoenen en lichtgekleurde kledij die vooral de benen, de armen en de hals bedekt (broekspijpen in kousen, lange mouwen, ...);
  • gebruik een insectenwerend middel met minstens 30% DEET op de blootgestelde huid, m.a.w. op lichaamsdelen die niet door een kledingstuk worden beschermd, maar vermijd het gezicht en de handen (om de 2 à 3 uur herhalen);
  • vermijd contact met struikgewas en hoog gras en blijf zoveel mogelijk op paden;
  • onderzoek het volledige lichaam zorgvuldig op teken na eventuele blootstelling;
  • verwijder teken zo snel mogelijk met een aangepaste tekentang of pincet, zonder op het achterlichaam van de teek te knijpen.

Controleer de plaats van de tekenbeet regelmatig gedurende enkele weken en let hierbij op roodheid. Het is niet nodig met iedere tekenbeet naar de huisarts te gaan. Raadpleeg de huisarts wél wanneer na een tekenbeet een rode ring op de huid ontstaat of wanneer griepachtige verschijnselen optreden.

 Meer info van Wetenschappelijk Instituut Volksgezondheid (WIV-ISP) over teken en hoe je kan helpen in het tellen van tekenbeten.

 

Joomla templates by Joomlashine